2012. 04. 16.

Újra EB-mozdonyok

Alighanem jó lehetett az osztrákok ötlete, hogy a 2008-as osztrák-svájci labdarúgó EB idejére megannyi Taurust öltöztettek a résztvevő országok nemzeti színeibe. A lengyel kollégák megirigyelték az ötletet és magukévá tették az ideát.




A 2008-as labdarúgó EB idején az ÖBB megannyi, összesen tizenhat Taurusát öltöztette különleges ruhába, a résztvevő országok színeibe. A lengyel PKP Intercity is úgy döntött, hogy hasonló különleges ruhát ad néhány gépének. A PKP tíz-tíz mozdonyt öltöztet összesen húsz ország színeibe a 2012-es labdarúgó EB alkalmából. A lengyel-ukrán közös rendezésű sporteseményen azonban ezúttal sem találunk magyar színekben induló mozdonyt.
Egyelőre az ES64U4 típusú gépek, azaz a Husarzok új gúnyái ismertek: az első négy pályaszám szerint emelkedő sorrendben Lengyelország, Oroszország, Németország és Ukrajna színeit viselik. A következő gép várhatóan a csehek nemzeti színeit ölti magára, azonban egyelőre még nem tudni, hogy melyik masina lesz az, de várhatóan a 5 370 005-ös kapja ezt a ruhát.
Az 5 370 004-es pályaszámú, Ukrajnát népszerűsítő Husarz Warszawa Wschodnia pályaudvaron tart rövid pihenőt
(fotók: André Grouillet, forrás: railcolor.net)

A Husarzok mellett, illetve után tíz régebbi, EP09-es sorozatú mozdony is színes gúnyát ölt majd a railcolor.net információi szerint. Négy mozdony nem nemzeti színeket kap majd a tervek szerint, hanem négy lengyelországi EB-helyszínt népszerűsít majd.
Az Oroszországot népszerűsítű Husarz
(forrás: www.rynek-kolejowy.pl)

A Husarzok a Varsó–Berlin viszonylaton közlekedve napi rendszerességgel érik el a német fővárost is, így a várhatóan húsz EB-mozdonyból tíz biztosan a vasútfotósok „prédája” lehet Németországban is.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.