2012. 04. 18.

Júniusban jön a pályáztatás

Sajtóhírek szerint legkorábban júniusban írhatják ki az üzemeltetési pályázatot a berlini S-Bahn egy részére. Az idő azonban szorít, hiszen 2017-ig fel kell készülnie a lehetséges nyertesnek, különösen járműfronton, mert a mostani szerelvények aligha maradnak szolgálatban.





A berlini szenátus várhatóan júniusban dönt a berlini S-Bahn egy szakaszának üzemeltetésére vonatkozó pályázat kiírásáról. A nemzetközi tender keretében a Ringbahnt és a dél-keleti csatlakozó vonalakat üzemeltetheti a majdani nyertes.
A várost vezető SPD és CDU koalíciója a városatyákat is szeretné bevonni a döntésbe, ennek azonban komoly jogi aggályokat vet fel. Ez a döntés azt jelentené, hogy nem egy bíráló bizottság, hanem népképviseleti szerv döntene – ez pedig felveti a politikai befolyásolás kérdését is.
2017-től lehet, hogy nem a DB AG üzemelteti a Ringbahnt? És lehet, hogy nem is 481/482-es motorvonatok járnak majd körbe-körbe?
(fotók: Halász Péter)

A városvezetők egyébként jelezték: egyben nem írják ki a pályázatot a teljes hálózatra. A hálózat egy darabjának üzemeltetése is elég nagy kihívás ahhoz, hogy a mostani üzemeltető, a DB AG megfelelő ajánlattal induljon.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.